Što je autizam?

Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakterizira zaostajanje u razvoju socijalnih vještina i jezičnih vještina kao i različitih oblika ponašanja. Termin autizam se koristi za sve osobe koje imaju poremećaj iz spektra autizma. Bitno je naglasiti da je svako dijete posebno i specifično te se iste metode i simptomi ne mogu primijeniti na svakom djetetu s autizmom. 

Postoji poznat citat kojeg stručnjaci koji rade s djecom s autizmom često ponavljaju: “Ako ste upoznali jedno dijete s autizmom, upoznali ste samo jedno dijete s autizmom”.

Koji su simptomi autizma?

Simptomi se najčešće prepoznaju u periodu od druge do treće godine, a što se prije otkrije i intervenira to su veće šanse da će dijete kasnije u odrasloj dobi bolje funkcionirati.

Autizam je stanje koje traje cijeli život, a ne bolest koja se može izliječiti, no može se i treba provoditi terapija kako bi se dijete dovelo na što viši nivo životne funkcionalnosti i produktivnosti.

Autizam se često javlja u kombinaciji s drugim poremećajima, a neki od njih su: intelektualne poteškoće, nizak mišićni tonus, epileptični napadaji, deprivacija spavanja, senzorna osjetljivost i pika poremećaj (unošenje sadržaja poput boje, prašine, pijeska ili papira umjesto hrane).

Kako prepoznati autizam?

Najčešći i prvi znak da je u pitanju autizam je izostajanje pokaznih gesti, izostanak kontakta oči u oči, neodazivanje na vlastito ime, izostajanje govora i teškoće u istom, nemogućnost uspostavljanja socijalnih odnosa, fiksacija na specifične aktivnosti i predmete te ponavljanje određenih motoričkih radnji (repetitivne radnje).

Znakovi koji mogu ukazivati na autizam su:

  • Dijete se ne odaziva na svoje ime i nije u stanju pratiti instrukcije. 
  • Smije se, plače ili vrišti na vrlo neugodan i neprimjeren način
  • Fokusiran je na određenu vrstu predmeta, jednu temu, aktivnost, jedan dio objekta

igra s igračkama i predmetima na neuobičajen način — voli ih poredati po određenom redoslijedu, uživa u tome da otvara i zatvara prozor bezbroj puta, voli pritiskati tipke u nedogled, itd.

Ako je izloženo prevelikoj stimulaciji i velikom broju različitih aktivnosti dijete može postati jako razdražljivo.